Kas lācītim vēderā jeb kādas sastāvdaļa ir kosmētikā
Par kosmētikas firmu skaitu nekādi nevarētu sūdzēties, arī ar piedāvāto produkcijas klāstu nav nekādu problēmu. Vienīgais traucēklis atvērt maciņu, lai iegādātos kā krēma bundžiņu, ir sastāvdaļu saraksts. Redzot nepārspējami lielisko svešvārdu savirknējumu, var tikai minēt, kas slēpjas aiz šiem skaistajiem vārdiem. Lai nesamulstu, izvēloties kosmētiku, iepazīsties ar dažiem terminiem un to ietekmi uz ādu. Jāpiebilst, ka ne visām vielām ir pilnīgs izskaidrojums, bet pirmo iespaidu var gūt.
Abietīnskābe (Abietic Acid)– ir dabisks ekstrakts gatavots no sveķiem, kas iegūti no skujkokiem. Tas satur alkoholu, abietīnu un dihidroabietolu, kas sastopams ziepēs un lakās. Nedaudz toksisks.
Tea alkin sakrosināts (TEA Alkyl Sarcosinates) – caurspīdīgs, dzeltens šķidrums. Nekairina ādu un gļotādas membrānu. Parasti sastopami šampūnos, vannas putās un intīmās kopšanas līdzekļos.
Andicilenamide – sastāvdaļa, kas veidota no rīcineļļas. Tā tiek lietota iepakošanas laikā. Tā ļauj glabāt produktu ilgāk.
Benzoskābe (benzoic acid) – dzeltenbrūni sveķi, kas iegūti no tropiskiem augiem ar vaniļas smaržu. Parasti sastopama kosmētikā, kur ir eļļa un tauki. Tā ļauj šāda veida produkciju uzglabāt ilgāk. Parasti produkti, kas domāti jūtīgai vai problemātiskai āda satur šo skābi. Šī viela izraisa alerģijas un iekaisuma pastiprināšanos.
Boraks (sodium tetra boarte) – balta kristāliska, ūdenī šķīstoša viela, kas satur arī glicerīnu. Tā mīkstina nelīdzenas šūnas un balina ādu.
Borskābe (boric acid) – alta pulverveida viela, kas ir kā dezinfekcijas līdzeklis. Tas atrodams tualetes ūdeņos un losjonos.
Baltie māli (white clay) – pulverveida viela, kas tiek veidota par māliem. Parasti atrodama sejas maskās, medicīniskajos pūderos.
Balinošais vasks (bleached wax) – balināts bišu vasks, kas tiek lietots krēmos un lūpu krāsās.
Vazelīns (vaseline) – produkts, ko gatavo no iežu eļļas. Tā kā tas neuzsūcas ādā, tad bieži tiek izmantots masāžu krēmos.
A hirdroksīda skābe (A-hydroxide acids) – aktīvs komponents, kas atrodams dažos produktos kā gēli un losjoni sejas attīrīšanai, mitrinošos krēmos. Šī skābe novilcina ādas novecošanos un uzlabo sejas krāsu. Tie ada pīlinga efektu, kad tiek notīrītas vecās šūnas.
Glicerīns – tiek lietots, lai samitrinātu sausu ādu. Tas pasargā krēmus no izžūšanas.Ja tiek lietots ilgstoši, šķidrums var ādu padarīt tumšāku.
Isopropilmiristat – sintētiska eļļa, kas mīkstina ādu un apslāpē ādas izžūšanu, ko izraisa alkohols. Parasti šī viela atrodama pretsviedru līdzekļos.
Rīcineļļa (castor oil) – viela, ko gatavo no dabas produktiem. Tā atrodama ļoti daudzos kosmētikas līdzekļos. Galvenā funkcija ir veidot aizsargbarjeru pret ādas izžūšanu. Parasti atrodams krēmos, lūpu krāsās, eļļās, ādas losjonos.
Cocomide – labs attīrītājs un emulators.
Nātrija laurītsulfāts (sodium lauretsulphate) – attīrošs komponents ar vāju iedarbību. Parasti atrodams krēmos.
Citronskābe (citric acid) – pamat skābe, kas atrodama citruss augos. Tā tiek lietota, lai balinātu ādu. To pievieno krēmos, jo tā samazina poras, rada tonizējošu efektu un palīdz dziedēt saplaisājušu ādu. Ļoti noderīga viela matiem, tāpēc tā ir atrodama šampūnos un balzāmos.
Lipīdi (Lipids) – organiska viela, kas nešķīst ūdenī Lipīdi satur taukus, vaskus. Kosmētiskos līdzekļos lipīdi ir barojošās vielas, kas atjauno, mitrina un uzlabo ādas aizsargbarjeru jeb spēju aizsargāties no apkārtējās vides ietekmes.
Myristyl myristate – viela, kas līdzīga vaskam, to nevar izšķīdināt ūdenī. To izmanto ļoti daudzos kosmētikas līdzekļos (krēmi, losjoni, šampūni, skūšanās putas) kā eļļainu un mīkstinošu komponentu. Tā neizraisa alerģisku reakciju.
Methyl Paraben – ražots no metil ētera. Balta kristāliska viela ar specifiku smaku. Tas sargā ādu un ir antiseptisks. Pasargā ādu no dažādu baktēriju piekļuves.
Dzeramā soda (Sodium bicarbonate) – maiga taukaina viela, kas mīkstina sacietējušu ādu. Tā sargā tauku dziedzerus no aizsprostošanās un noņem ādas spīdumu. Šī viela ādai dod viegli bālu efektu, parasti tiek likta zobu pastās un kosmētikā, kas iedarbojas kā ādas balinātājs.
Petrolatums (petrolatum) - komponents, ko lieto iepakošanā.
Propelparaenes – viela, ko lieto kā konservējošu komponentu, jo tas iznīcina baktērijas un sēnītes.
Salol – sauli aizturoša viela, kas iznīcina mikrobus.
Scavalen – olīvu eļļas ekstrakts, kas tiek pievienots, lai aizsargātu ādu, saglabātu elastību un palīdzētu iedegt.
Tannin – atrodams tējā, ozolkoka mizā. Viela samazina poras, atjauno šūnu membrānu.
Ja kāda kosmētikas līdzekļa sastāvā redzi kādu no sekojošajam vielām, labāk šo produktu nepērc:
Benzoic acid
BHT (butylates hydroxytoulene)
Utyparaben
C12-15 alkyl benzoate
Diazolidinyl urea
DMDM hydrantoin
Disodium EDTA
EDTA
Rthylparaben
Formaldehyde
Isobutylparaben
Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
Methylparaen
Phenoxyethanol
Propylparaben
Quaternuim 15
Salicylic acid
Sorbic acid
Tetrasodium EDTA
Abietīnskābe (Abietic Acid)– ir dabisks ekstrakts gatavots no sveķiem, kas iegūti no skujkokiem. Tas satur alkoholu, abietīnu un dihidroabietolu, kas sastopams ziepēs un lakās. Nedaudz toksisks.
Tea alkin sakrosināts (TEA Alkyl Sarcosinates) – caurspīdīgs, dzeltens šķidrums. Nekairina ādu un gļotādas membrānu. Parasti sastopami šampūnos, vannas putās un intīmās kopšanas līdzekļos.
Andicilenamide – sastāvdaļa, kas veidota no rīcineļļas. Tā tiek lietota iepakošanas laikā. Tā ļauj glabāt produktu ilgāk.
Benzoskābe (benzoic acid) – dzeltenbrūni sveķi, kas iegūti no tropiskiem augiem ar vaniļas smaržu. Parasti sastopama kosmētikā, kur ir eļļa un tauki. Tā ļauj šāda veida produkciju uzglabāt ilgāk. Parasti produkti, kas domāti jūtīgai vai problemātiskai āda satur šo skābi. Šī viela izraisa alerģijas un iekaisuma pastiprināšanos.
Boraks (sodium tetra boarte) – balta kristāliska, ūdenī šķīstoša viela, kas satur arī glicerīnu. Tā mīkstina nelīdzenas šūnas un balina ādu.
Borskābe (boric acid) – alta pulverveida viela, kas ir kā dezinfekcijas līdzeklis. Tas atrodams tualetes ūdeņos un losjonos.
Baltie māli (white clay) – pulverveida viela, kas tiek veidota par māliem. Parasti atrodama sejas maskās, medicīniskajos pūderos.
Balinošais vasks (bleached wax) – balināts bišu vasks, kas tiek lietots krēmos un lūpu krāsās.
Vazelīns (vaseline) – produkts, ko gatavo no iežu eļļas. Tā kā tas neuzsūcas ādā, tad bieži tiek izmantots masāžu krēmos.
A hirdroksīda skābe (A-hydroxide acids) – aktīvs komponents, kas atrodams dažos produktos kā gēli un losjoni sejas attīrīšanai, mitrinošos krēmos. Šī skābe novilcina ādas novecošanos un uzlabo sejas krāsu. Tie ada pīlinga efektu, kad tiek notīrītas vecās šūnas.
Glicerīns – tiek lietots, lai samitrinātu sausu ādu. Tas pasargā krēmus no izžūšanas.Ja tiek lietots ilgstoši, šķidrums var ādu padarīt tumšāku.
Isopropilmiristat – sintētiska eļļa, kas mīkstina ādu un apslāpē ādas izžūšanu, ko izraisa alkohols. Parasti šī viela atrodama pretsviedru līdzekļos.
Rīcineļļa (castor oil) – viela, ko gatavo no dabas produktiem. Tā atrodama ļoti daudzos kosmētikas līdzekļos. Galvenā funkcija ir veidot aizsargbarjeru pret ādas izžūšanu. Parasti atrodams krēmos, lūpu krāsās, eļļās, ādas losjonos.
Cocomide – labs attīrītājs un emulators.
Nātrija laurītsulfāts (sodium lauretsulphate) – attīrošs komponents ar vāju iedarbību. Parasti atrodams krēmos.
Citronskābe (citric acid) – pamat skābe, kas atrodama citruss augos. Tā tiek lietota, lai balinātu ādu. To pievieno krēmos, jo tā samazina poras, rada tonizējošu efektu un palīdz dziedēt saplaisājušu ādu. Ļoti noderīga viela matiem, tāpēc tā ir atrodama šampūnos un balzāmos.
Lipīdi (Lipids) – organiska viela, kas nešķīst ūdenī Lipīdi satur taukus, vaskus. Kosmētiskos līdzekļos lipīdi ir barojošās vielas, kas atjauno, mitrina un uzlabo ādas aizsargbarjeru jeb spēju aizsargāties no apkārtējās vides ietekmes.
Myristyl myristate – viela, kas līdzīga vaskam, to nevar izšķīdināt ūdenī. To izmanto ļoti daudzos kosmētikas līdzekļos (krēmi, losjoni, šampūni, skūšanās putas) kā eļļainu un mīkstinošu komponentu. Tā neizraisa alerģisku reakciju.
Methyl Paraben – ražots no metil ētera. Balta kristāliska viela ar specifiku smaku. Tas sargā ādu un ir antiseptisks. Pasargā ādu no dažādu baktēriju piekļuves.
Dzeramā soda (Sodium bicarbonate) – maiga taukaina viela, kas mīkstina sacietējušu ādu. Tā sargā tauku dziedzerus no aizsprostošanās un noņem ādas spīdumu. Šī viela ādai dod viegli bālu efektu, parasti tiek likta zobu pastās un kosmētikā, kas iedarbojas kā ādas balinātājs.
Petrolatums (petrolatum) - komponents, ko lieto iepakošanā.
Propelparaenes – viela, ko lieto kā konservējošu komponentu, jo tas iznīcina baktērijas un sēnītes.
Salol – sauli aizturoša viela, kas iznīcina mikrobus.
Scavalen – olīvu eļļas ekstrakts, kas tiek pievienots, lai aizsargātu ādu, saglabātu elastību un palīdzētu iedegt.
Tannin – atrodams tējā, ozolkoka mizā. Viela samazina poras, atjauno šūnu membrānu.
Ja kāda kosmētikas līdzekļa sastāvā redzi kādu no sekojošajam vielām, labāk šo produktu nepērc:
Benzoic acid
BHT (butylates hydroxytoulene)
Utyparaben
C12-15 alkyl benzoate
Diazolidinyl urea
DMDM hydrantoin
Disodium EDTA
EDTA
Rthylparaben
Formaldehyde
Isobutylparaben
Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
Methylparaen
Phenoxyethanol
Propylparaben
Quaternuim 15
Salicylic acid
Sorbic acid
Tetrasodium EDTA
Saistītie raksti:
» Skaistums un ekonomija
» Zviedrus nobaidījusi kosmētikas reklāmas modele
» Atklāts slaidu, vingru roku noslēpums
» Košļenes ir pagātne. Stilīgie grauž Miswak!
» Kur likt zemenes?
» Skaistums un ekonomija
» Zviedrus nobaidījusi kosmētikas reklāmas modele
» Atklāts slaidu, vingru roku noslēpums
» Košļenes ir pagātne. Stilīgie grauž Miswak!
» Kur likt zemenes?
Pievienot komentāru
Komentē kā lietotājs
Anonīms
komentārs
|

atbildēt